Få en fordel på jagturen med en jagtkikkert

En jagtkikkert er en utrolig vigtig del af en succesfuld jagt, og noget som man ikke må glemme derhjemme i skuffen næste gang man tager afsted på en tur. Det gode ved en jagtkikkert er, at den er håndholdt, så man kan hurtigt lige tage den frem og kigge på et eventuelt bytte man har spottet. Jagtkikkerten har det formål, at det forstørrer hvad man kigger på. Det ville potentielt set kunne give jægeren en ret stor fordel, da man kan ligge et sted og betragte dyret og omgivelserne, og eventuel ligge en plan for, hvordan man vil snige sig ind på dyret. 

Hvilken jagtkikkert skal man så vælge? 

Det er et godt spørgsmål, og der er utrolig mange forskellige produkter man kan vælge mellem. Man bør som det første gøre sig selv nogle fundamentale overvejelser, såsom hvilke behov man har i forhold til selve kikkerten, men også hvor ens budget er, og i hvilken prisklasse. Der er mange gode brands derude, som producere solide kikkerter. Heriblandt Vortex Optics, som har et meget bredt og dybt sortiment af forskellige kikkerter. Vanguard kan også nævnes blandt mange andre, som har nogle rigtig gode produkter. 

 

Forstørrelse 

Det er ret centralt at finde ud af hvad ens behov er i forhold til forstørrelse af kikkerten. Det kan være svært at vide, specielt hvis det er ens første kikkert man skal ud og købe. Kort sagt betyder forstørrelse, at når du kigger på noget gennem kikkerten, bliver det forstørret med x antal gange. De mest almindelige forstørrelser er 8x, 10x og 12x. Som nævnt tidligere afhænger det meget af ens behov, men langt de fleste har ikke behov for mere end forstørrelse på 10x. 

Grunden til at en forstørrelse på 10x er sweet spottet for de fleste, er at når man kommer op på f.eks. 12x, kan kikkerten blive ret ustabil at have med og gøre med. En anden ting er at jagt er lidt anderledes end f.eks. hvis man går ud og kigger på fugle, da man ikke nødvendigvis har brug for at kunne se absolut alle detaljer på dyret, som mange gerne vil hvis de kigger på fugle. 

 

Tekniske overvejelser 

En kikkert er ikke bare en kikkert, som forstørrer ting man kigger på. Det er et ret kompliceret produkt, med mange tekniske egenskaber, som man som minimum bør have lidt kendskab til, således man kan træffe en god købsbeslutning. 

Kikkerter bliver produceret med mange lag af glas, hvilket nedsætter lyset. Coating modvirker dette, hvilket er ret vigtigt. De mest anvendte coating er ’fully coated’ og ’multicoated’. 

Dæmringstallet er en anden parameter man skal overveje. Kort sagt siger det noget om, hvordan kikkerten perfomer under dårlige lysforhold. Et højt dæmringstal betyder at kikkerten er lysstærk under mørkere forhold. Det er dog vigtigt at udtrædelsespupillen er stor, hvis man går efter sådan en kikkert. 

Går man på jagt i Danmark er det en god ide, at ens kikkert er vandtæt og ikke kan dugge. Det siger lidt sig selv, men man kommer desværre ikke udenom, at mange af ens jagtture vil være på regnvandsdage.